Programma's

8. Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden ruimtelijke ordening, grondexploitatie (niet-bedrijventerreinen) en wonen.

Wat willen we?

We maken gewenste ontwikkelingen mogelijk en bevorderen de ruimtelijke kwaliteit en een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. Hierbij respecteren wij het landschap en de natuur- en cultuurhistorische waarden. We zetten de veranderopgave van de Omgevingswet in voor een andere manier van werken binnen het fysieke domein. We vinden dat er voor iedereen een geschikte woning moet zijn en dat onze inwoners prettig moeten kunnen wonen in een veilige en schone omgeving.

Ontwikkelingen

Woningbouw Ontwikkeling
Binnen het kader van de ruimtelijke (regionale) opgave en ontwikkelingen wordt momenteel onderzoek verricht naar de mogelijke toekomstige uitbreiding van de gemeente Zevenaar, met aandacht voor aspecten zoals wonen, werken, infrastructuur, recreatie, natuur en energietransitie. Het is van essentieel belang om deze ontwikkelingen te integreren in de omgevingsvisie, zodat de verschillende ruimteclaims effectief op elkaar kunnen worden afgestemd. Een doelgerichte afstemming zal niet alleen bijdragen aan een aansluitende ruimtelijke planning, maar ook een positieve impact hebben op de aanpak van sociaal-maatschappelijke vraagstukken.

Wet goed verhuurderschap (arbeidsmigranten)
Op 21 maart jl. heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel goed verhuurderschap (“Wet goed verhuurderschap”) aangenomen. Met de invoering van deze wet gelden er vanaf 1 juli 2023 aanvullende regels voor verhuur van woonruimte en voor verhuur van verblijfsruimte aan arbeidsmigranten. De kern van deze wetgeving is de introductie van een algemene landelijke norm voor goed verhuurderschap. Op dit moment onderzoeken wij de benodigde stappen en vereiste instrumenten om een meldpunt te openen en de wet op een juiste wijze uit te voeren.

Ontwikkeling Woningmarkt
De ambitie voor de woningbouw is het toevoegen van 150 tot 200 woningen per jaar. Tot nu toe zijn er 44 woningen in 2023 opgeleverd en wij verwachten dit jaar in totaal 100 woningen op te leveren. Het aantal te realiseren woningen verloopt niet volgens plan vanwege een aantal complicerende ontwikkelingen op de woningmarkt. Naast de bekende problemen met betrekking tot hoge bouw- en materiaalkosten, gebrek aan personeel, beperking van de leencapaciteit van kopers en de beschikbaarheid van energie, ervaren wij de meeste last van de afhankelijkheid van externe partijen door het ontbreken van eigen grondposities. We zijn derhalve hard aan het werk om een meer actief grondbeleid te gaan voeren door actief gronden voor toekomstige woningbouwontwikkelingen aan te kopen. Dit alles met als doel om meer regie te kunnen voeren op de woningbouwproductie.

Uitvoering Omgevingswet
De invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 brengt de nodige veranderingen met zich mee. U bent hierover als raad al diverse malen geïnformeerd. De invoering van de wet heeft ook de nodige financiële consequenties. De kosten voor de voorbereiding zijn voldoende afgedekt met middelen die beschikbaar zijn gesteld uit de algemene reserve. De implementatie van de Omgevingswet leidt ook tot structurele effecten. Deze zullen echter pas op middel tot lange termijn zichtbaar worden en zijn o.a. afhankelijk van keuzes die nog gemaakt moeten worden (bijvoorbeeld over het omgevingsplan globaal of gedetailleerd of het overnemen van de zogenaamde bruidsschat). Het bedrag dat nu in de begroting is opgenomen is een raming gebaseerd op een door VNG in marktpartijen ontwikkelt effectenmodel. De praktijk moet de komende jaren uitwijzen of het nu opgenomen bedrag volstaat.  

Beleidskaders

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

9.975

6,1 %

6.495

4,1 %

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2023 08:27:39 met de export van 11/17/2023 08:11:30