Paragrafen

Grondbeleid

Inleiding

Overeenkomstig artikel 9, lid 2 van het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV) dient een paragraaf Grondbeleid deel uit te maken van de programmabegroting en het jaarverslag. Transparantie over het grondbeleid voor u is om twee redenen van belang. In de eerste plaats vanwege het financiële belang en de risico’s en in de tweede plaats vanwege de relatie met de doelstellingen zoals aangegeven in de programma’s.

Beleid

Het gemeentelijke grondbeleid is vastgelegd in de Nota Grondbeleid gemeente Zevenaar die op 7 juli 2021 door de gemeenteraad is vastgesteld. Deze nota is ondersteunend aan de diverse beleidsdoelstellingen van onze gemeente en sluit aan op de diverse beleidsdocumenten, onder meer zoals hieronder genoemd, maar sluit ook aan op het beleid op het gebied van de energietransitie, duurzaamheid en economie. We kiezen in het grondbeleid voor een situationeel grondbeleid wat betekent dat we onze rol per project of locatie op basis van een afwegingskader bepalen. Hierbij wordt gekozen tussen een faciliterende of actieve houding. Aan de hand van de thema's in de nota beoordelen we in hoeverre we een initiatief belangrijk vinden en welke rol we daarin als gemeente willen spelen.
Actuele vraagstukken vragen om een andere invulling van het grondbeleid. Zevenaar staat voor een enorme opgave. In het fysieke domein gaat het om transformatie van bestaande bouw, nieuwbouw, klimaatadaptatie, duurzaamheid en de energietransitie. Daarnaast streven we naar verbetering van de economische vitaliteit, leefbaarheid, gezondheid en passende huisvesting. Op basis van deze thema's wegen we af hoe we onze rol bepalen. Hierbij spelen de financiële aspecten uiteraard ook een rol. De afweging vindt altijd gefundeerd plaats.

In de collegevergadering van 24 januari 2023 is de grondprijsbrief 2023 vastgesteld. Door middel van de Raadsinformatiebrief 2023-006 bent u hierover op de hoogte gebracht en hebt u kennis kunnen nemen van de inhoud ervan. Jaarlijks wordt de grondprijsbrief geactualiseerd.

Omgevingsvisie
Ten behoeve van de nog op stellen Omgevingsvisie gemeente Zevenaar heeft u in de raadsvergadering van september 2021 een koersdocument vastgesteld. Dit koersdocument geeft richting aan om als vertrekpunt gesprekken met de samenleving aan te gaan. De Omgevingsvisie is een strategische, integrale lange termijnvisie (2040) voor de fysieke leefomgeving. Eind 2022 is gestart met de eerste fase van de totstandkoming van de omgevingsvisie van Zevenaar. De planning is aangepast en het is de bedoeling dat de Omgevingsvisie uiterlijk medio 2024 gereed is.  

Beleidskaders

Nota grondbeleid gemeente Zevenaar 2021
Grondprijsbrief gemeente Zevenaar 2023
Woonvisie Gemeente Zevenaar 2015-2025
Woonvisie Gelders Eiland 2018
Regionale Woondeal 2020
Regionaal Programma Werklocaties (RPW)

Ontwikkelingen

Op dit moment zijn er veel macro-economische ontwikkelingen die invloed hebben op de woningbouw. Al langere tijd is er sprake van stijgende materiaal- en energiekosten. De sterk gestegen energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne hebben vorig jaar tot een mondiale groeivertraging geleid. Energie-intensieve bedrijven worstelen met oplopende productiekosten en huishoudens zien hun besteedbaar inkomen teruglopen als gevolg van de hoge inflatie. Het Centraal Planbureau (CBS) heeft bekend gemaakt dat de prijzen van consumentengoederen- en diensten in 2022 gemiddeld 10% hoger waren dan in 2021.  Het CPB raamt in haar persbericht van maart 2023 een inflatie van 3% in 2023. De verwachting na analyse van de huidige inflatiecijfers is, dat de inflatie over het jaar 2023 de 3% zal overstijgen. De inflatie heeft ervoor gezorgd dat de hypotheekrentes zijn gestegen en het consumentenvertrouwen is gedaald. Hierdoor zijn nieuwbouwwoningen minder in trek. Vorenstaande kan er ook toe leiden dat bouwprojecten door ontwikkelende partijen “on hold” worden gezet.

Regionaal Programma Werklocaties
Het Regionaal Programma Werklocaties regio Arnhem-Nijmegen (RPW) vormt de kaders voor het regionaal beleid ten aanzien van regionale bedrijventerreinen, kantoren en detailhandel. Hierin zijn onder meer afspraken vastgelegd als het gaat om:
· Een duurzame ruimtelijke invulling van de werklocaties in de regio Arnhem-Nijmegen in het kader van de Groene Metropoolregio;
. De verdeling van de ontwikkelruimte voor bedrijventerreinen, waaronder die voor XXL-logistiek;
· Het tweejaarlijks uitvoeren van een monitor van het RPW 2021-2024;

In het kader van bovenstaande heeft de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen op 17 juni 2021 aanvragen voor nieuwe ontwikkelruimte goedgekeurd. Gemeente Zevenaar kan daardoor beginnen met de ontwikkeling van BusinessPark 7PoortII waarbij het gaat om 35,9 hectare aan nieuwe bedrijfskavels en levert naar schatting ruim 900 arbeidsplaatsen op. De ontwikkeling van deze 35,9 hectare is voorzien in twee fasen. Voor de eerste fase heeft de Groene Metropoolregio op basis van de verdeling van de ontwikkelruimte bedrijventerrein RPW toestemming gegeven. De voorbereiding voor de ontwikkeling van BusinessPark 7PoortII is opgepakt. Het plan van aanpak is gereed en er is op 1 februari 2023 een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld voor de planuitwerking. Daarna heeft het college op 28 februari 2023 een actualisatie van het ontwikkelperspectief ‘Ontwikkelperspectief 7Poort II Actualisatie 2023’ vastgesteld. Op basis van deze actualisatie is bij de Groene Metropoolregio het verzoek van de gemeente ingediend om, voor de uitvoering van de tweede fase van BusinessPark 7Poort II nog eens 24,3 hectare ontwikkelruimte toe te kennen. In totaal gaat het dus om 11,7 + 24,3 = 36 hectare ontwikkelruimte. Inmiddels heeft de Groene Metropoolregio een positief besluit genomen over de tweede fase van de ontwikkelruimte. Naar verwachting zal de provincie halverwege september een besluit nemen op het verzoek van de ontwikkelruimte voor de tweede fase ter grootte van 24,3 hectare voor BusinessPark 7Poort II. Om ten aanzien van de ontwikkeling regie te kunnen (blijven) houden hebben wij op 25 mei 2021 -op basis van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg)- voorkeursrecht gevestigd op de eigendommen, behorende bij zowel de 1e als 2e tranche van beoogd BusinessPark 7PoortII. Dit besluit is door uw raad bekrachtigd in de raadsvergadering van 8 juli 2021.

Project ViA15
Bij de Raad van State (RvS) heeft in het kader van het Tracébesluit A12/A15 op 22 november 2022 een zitting plaatsgevonden, waarin de indieners van beroepen en de minister van Infrastructuur en Waterstaat hun standpunt hebben kunnen toelichten. De RvS heeft op 5 april 2023 een tussenuitspraak gedaan over de beroepen tegen het Tracébesluit ViA15. De tussenuitspraak ging in op de wijze waarop de stikstofberekening is uitgevoerd en heeft geoordeeld dat deze op een juiste manier is uitgewerkt. Het is nu wachten op de definitieve uitspraak van de RvS ten aanzien van het Tracébesluit ViA15.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2023 08:27:39 met de export van 11/17/2023 08:11:30