Paragrafen

Openbaarheidsparagraaf

Inleiding

Op 1 mei 2022 heeft de Wet open overheid (Woo) de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangen. De Woo geeft burgers het recht op informatie over het handelen van de overheid. Iedereen kan een verzoek om informatie indienen bij de gemeente. Wij maken die informatie vervolgens openbaar, tenzij er een wettelijke uitzonderingsgrond van toepassing is. De gemeente is verplicht om 11 informatiecategorieën openbaar te maken door deze documenten online te publiceren. Denk hierbij aan vergaderstukken voor de raad, maar ook collegebesluiten, onderzoeken, jaarplannen en jaarverslagen. Goede en vindbare informatie is essentieel voor openbaarheid. Daarom geeft de Woo de gemeente meerdere jaren om de informatiehuishouding op orde te brengen.

Beleid

De Wet open overheid is landelijke wetgeving. In artikel 3.5 (openbaarheidsparagraaf) van de Woo wordt voorgeschreven dat bestuursorganen in de jaarlijkse begroting aandacht besteden aan de beleidsvoornemens over de uitvoering van deze wet. Dit geldt sinds de jaarrekening 2022. De openbaarheidsparagraaf is een stok achter de deur, die ervoor zorgt dat er aandacht blijft voor het actief openbaar maken van documenten.

Ontwikkelingen

De Woo vraagt van ons om 1) onze informatiehuishouding op orde te brengen en 2) steeds meer documenten actief online te publiceren. Hierdoor kunnen onder andere inwoners en media steeds beter de besluitvorming van de overheid volgen. In 2024 pakken we de volgende zaken op:

1) Informatiehuishouding op orde brengen: na een uitgebreide inventarisatie van alle Zevenaarse zaaktypen/werkprocessen in 2022-2023 werken we komend jaar -aan de hand hiervan- aan informatiebeheerplannen per domein/afdeling. Hierdoor kunnen we het informatiebeheer en de archivering van documenten verder op orde brengen. We bekijken de mogelijkheid van decentrale opslag in taakspecifieke informatiesystemen bij bijvoorbeeld het sociale domein, vergunningverlening en gemeentebelastingen. Ook werken we aan een standaard metadataschema, hetgeen een vereiste is om te kunnen aansluiten op het e-depot. Een dergelijk schema bevat regels om documenten op een uniforme manier te beschrijven, zodat deze ook in de toekomst goed te vinden zijn. Denk hierbij aan afspraken over titel, datum, auteur, gebruikte taal, bestandsformaat et cetera.

2) steeds meer documenten online: ook in 2024 gaan we verder met het publiceren van steeds meer documenten. We kunnen op het moment van schrijven nog niet inschatten welke documentencategorieën hierbij als eerste aan bod komen, omdat de landelijke definities en werkinstructies nog niet beschikbaar zijn. We houden het originele plan van aanpak aan, waarin staat dat we de landelijke (tijd)lijn volgen.”

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2023 08:27:39 met de export van 11/17/2023 08:11:30